
Fonksiyonel antrenman,tüm vücut kaslarının dengeli ve koordinasyon içerisinde kullanılarak uygulandığı bir antrenman sistemidir. Belli başlı egzersiz aleti kavramı yoktur,yer yer bir su şişesi,kendi vücut ağırlığınız ya da belirli bir ağırlığı olan herhangi bir cisim ile yapılan antrenmanlardır.
Vücudun,birden hızlanma ve ani yavaşlama gibi günlük hareketlerini en doğru ve en kolay şekilde uygulayabilmesi için yapılan,biyomekanik olarak verimli ve koordineli hareketi içeren bir antrenman yöntemidir.
Vücut dengesi ve kontrolü sağlar.
Birden fazla hareketi aynı anda uygulamak beynimizin de eşzamanlı çok yönlü düşünebilme yetisini geliştirir ve günlük hayatta daha hızlı,çözüm odaklı ve işlevsel hareket ederiz.Çeviklik kazanırız.Çabuk hareket eden,atik ve hızlı davranan bir takım arkadaşı oluruz. Gerek iş hayatında,gerekse özel hayatımızda tercih edilen bireylere dönüşürüz.
Vücut koordinasyonunu sağlar.
Sağlam bir vücut koordinasyonu ve günlük hayatın bizlerden aldığı itme,çekme,atlama,zıplama,koşma,fırlatma gibi becerilerimizi geliştirir.
En çok merak edilen konu ise kalori yakımı. Bir hayli kalori harcamanızı sağlayan bir egzersiz dalıdır. Egzersiz esnasında beyin fonksiyonlarının da devreye girmesi harcanan kaloriyi arttırır.
Fitness ile Fonksiyonel Antreman Farkı Nedir?
Tipik spor rutini ile fonksiyonel eğitim perspektifi temelde iki fark söz konusudur.
Birincisi;geleneksel fitness sisteminde,günlük hayatımızda yaptığımız gibi hareket kalıpları (örneğin;itme,çekme,kaldırma,adımlama,çömelme,zıplama) yerine bireysel kas gruplarının (biceps,triceps,hamstring vb.) çalıştırılması sağlanmaktadır.
İkincisi;geleneksel spor hareketleri genel olarak tek bir hareket düzleminde gerçekleştirilebilir:ileri ve geri hareketleri içeren sagital hareketler ve squat,biceps curl ve hatta koşma gibi klasik egzersizlerdir.
İşte önemli nokta budur: İnsan hareketinde bir kerede sadece bir kas grubu çalışmaz ve kesinlikle bir hareket düzlemi ile sınırlı değildir. Gerçekten de doğal insan hareketi üç hareket düzleminde ortaya çıkar:daha önce belirtilen sagital,ön(yan yana) ve çaprazlama (dönme).